Taktält passar att sätta fast på de flesta takräcken och bilar men det finns undantag. Därför är det viktigt att du inför att du ska hyra ett taktält kontrollerar att just din kombination av bil och takräcke funkar.

Men först. Det råder begreppsförvirring kring det som i Sverige kallas rails samt takräcken. Vi börjar därför med en bild som visar vad vi menar med "takräcke" (även kallat lastbågar och lasthållare) respektive "rails" (eller reling på svenska).

Sammanblandningen kommer sig troligen av att det vi kallar takräcken på svenska på engelska ibland kallas roof rails (och ibland roof racks).

För att montera ett taktält på takräcken behöver du ha en bil som har antingen rails (relingar) eller som har fästpunkter för takräcken. Vi rekommenderar inte att du monterar taktält på takräcken som fästs i dörrkarmen på bilen. 

3 saker du ska kontrollera för att se om dina takräcken passar till taktält

 

1. Att dina takräckens maxlast klarar taktältet. De flesta takräcken har en maxlast på 75-100 kilo vilket passar för alla våra taktält. Maxlasten som anges för takräcken är dynamisk, det vill säga den gäller för när du kör. I maxlasten ska både taktältet och vikten av takräckena rymmas. 


2. Att du har tillräcklig längd ”rent räcke”, alltså räcke där inga inskjutande plastdetaljer från fötterna finns. Detta beror både på vilka takräcken och på vilken bil du har.

Rätt takräcke till ditt taktält - Vi hjälper dig!


Det orangea strecket på bilden här ovanför är vad vi menar med rent räcke. Sätt fast takräckena på bilen du tänkt använda och mät avståndet på både det främre och det bakre räcket.

3. Takräckena ska kunna monteras på din bil med ett avstånd på mellan 80 och 120 centimeter mellan dem, beroende på storlek på taktältet. En tumregel är att taktältet ska sticka ut cirka 30 centimeter både fram och bak från takräckena. 

Den allra smidigaste varianten av takräcken för att montera ett taktält på är takräcken med fyrkantsprofil, som på foto här nedanför. 

takräcken som passar för taktält av fyrkantsprofil

Hur mycket rent räcke krävs för att montera ett taktält?

Ofta har olika modeller och olika storlekar av taktält olika krav. Taktältarnas eget taktält Åreskutan är det mest enhetliga och det som passar till flest takräcken på grund av att vi har samma avstånd som krävs för montering, oavsett storlek på taktältet.

Minsta längd rent räcke måste vara 72 cm.


Vilken är maxbredden på takräckena för att montera taktält?

Våra taktält går att montera på takräcken upp till en bredd 8 centimeter.

Takräcken som inte passar att montera taktält på

 
Thule Edge Takräcke rekommenderas inte till taktält

 

Thule, som tillverkar takräcken, rekommenderar att man inte använder deras modell Edge för taktält eftersom tyngdpunkten hamnar fel vilket riskerar att skada taket. Detta gäller för alla märken av takräcken med liknande låga profil. 

Vi rekommenderar heller som sagt tidigare inte att du monterar ett taktält på takräcken som fästs i bilens dörrkarm.

Om du är osäker på om ditt takräcke passar för att montera ett taktält på rekommenderar vi dig att du tar kontakt med leverantören direkt.